Jeg håber, at du kan bruge blogindlægget

Med app’en fra Skatteguiden kan du let få styr på din skat. Vi tilbyder endda 30 dage gratis prøve. Læs om pakkerne her

Ret din forskudsopgørelse for 2024 og undgå skattesmæk i 2025.

Det kan også være, at du har glemt at indtaste fradrag i din forskudsopgørelse. Det betyder, at du får færre penge mellem hænderne i 2024. Og ikke alle fradrag kommer automatisk med på årsopgørelsen, så måske snyder du også dig selv for penge…

Ret din forskudsopgørelse og gør krav på de penge, der retmæssigt er dine 😃 

Se din forskudsopgørelse og få forslag til rettelser og forbedringer med Skatteguiden.

Hvad er en forskudsopgørelse?

Simpelt sagt: Din forskudsopgørelse er din forventning til din løn, dine fradrag og skat for året. Det skal ses i modsætning til din årsopgørelse, – som i stedet er et resultat af, om din forskudsopgørelse har været sat korrekt.

Din forventning (forskudsopgørelsen) kigger fremad, mens regnskabet (årsopgørelsen) kigger bagud.

Din forskudsopgørelse er altså en oversigt over, hvor mange penge du forventer at tjene gennem året. Og hvor meget du tjener, har betydning for, hvor meget du skal betale i skat.  

Med en korrekt udfyldt forskudsopgørelse undgår du ubehagelige overraskelser – fx et stort skattesmæk.

Læs mere om, hvad en forskudsopgørelse er her.

 

Eksempel: Hvad kan der ske med en fejlagtig forskudsopgørelse?

Lad os sige, at din forskudsopgørelse viser, at du forventer en årlig løn på 500.000 kr. Det tal bruger SKAT til at beregne, hvor meget du skal betale i skat om måneden.

I slutningen af året viser det sig, at du har været ekstra produktiv og tjent lidt ekstra – eller måske endda fået en lønforhøjelse.

Derfor lyder din rigtige årsløn på kr. 550.000. Det betyder, at der er en forskel på 50.000 kr. ekstra – og dem har du ikke betalt skat af – endnu.

Du slipper nemlig ikke for at betale skatten. Den får du lov til at betale tilbage i form af et skattesmæk ved den kommende årsopgørelse.

Vi kan også kigge på eksemplet med omvendt fortegn. Din endelige løn er kr. 450.000 frem for de 500.000 der står i din forskudsopgørelse. Derfor har du i løbet af året betalt mere i skat, end du reelt set havde behøvet.

Men bare rolig, for de penge får du nemlig tilbage i overskydende skat næste år, når din årsopgørelse lander 😉

Og det er måske fint nok for nogen – men for andre kan det virke irriterende ikke at få udbetalt de penge, man retmæssigt har haft krav på.

Netop derfor er det så vigtigt at rette sin forskudsopgørelse: Både så du undgår skattesmæk, men også, så du får mere udbetalt resten af året.

Husk, at du har en måned gratis som medlem, så du kan se hvor nemt det er at rette din forskudsopgørelse 😃

Hvordan retter jeg min forskudsopgørelse?

Der er forskellige måder du kan vælge at rette din forskudsopgørelse på. Som hovedregel har du altid adgang til din forskudsopgørelse på SKATs hjemmeside, hvor du kan logge ind med MitID.

Hvis du ikke føler dig helt sikker i at gøre det selv, så kan du hyre en revisor, som kan gøre det for dig.

Det er nok den dyreste løsning, men en rigtig god løsning, hvis du har en kompliceret økonomi.

Har du en relativt simpel økonomi (ligesom de fleste andre danskere), så kan du også starte et medlemskab hos Skatteguiden, hvor vores skatterådgivere kan rette til for dig.

Hvis du alligevel selv vil rette til, så kan du følge denne guide:

  1. Gå ind på SKATs hjemmeside
  2. Log på med MitID
  3. Tryk på “Forskudsopgørelsen”
  4. Du vil nu se din forskudsopgørelse.

Når vi taler om at “rette” den, henviser vi til at ændre tallene i de kasser – eller felter – som du kan se når du klikker dig ind på din forskudsopgørelse. Du kan se et eksempel nedenfor.

 

Første felt du ser på billedet, er et af de vigtigste på din forskudsopgørelse. Det er her, du indtaster hvor meget, du forventer at tjene i løn for året.

Hvert felt på din forskudsopgørelse har desuden et nummer – for lønindkomst er nummeret 201. Det er det tal, du kan se i parentesen, under overskriften.

Når du læser op på skatteberegninger og privatøkonomi generelt, vil du ofte støde på formuleringer a la: “Skriv i felt XXX, hvor meget du regner med at tjene”.

Og det er altså nummeret i parentesen, som disse formuleringer henviser til.

Hvis du fx skal på barsel og dermed skal modtage barselsdagpenge, vil du kunne støde på formuleringen: “Skriv i felt 304, hvad du regner med at få i barselsdagpenge i løbet af året”.

At rette din forskudsopgørelse er dermed en øvelse i at gennemgå felterne og undersøge, om de indtastede tal stemmer overens med virkeligheden.

Heldigvis indhenter SKAT automatisk de fleste af dine oplysninger. Dog er det altid dit ansvar som borger at sørge for, at de indtastede oplysninger er korrekte – også selvom det er SKAT, der har indhentet dem automatisk.

Derudover findes der også visse fradrag, som SKAT ikke automatisk henter. I de tilfælde er det vigtigt, at du selv husker at få indtastet de korrekte oplysninger. Ellers risikerer du ikke at få de rette fradrag – og dermed går du glip af pengene.

Få rettet din forskudsopgørelse med Skatteguiden

Virker det lidt uoverskueligt at skulle sidde og finde de rigtige felter og indtaste dine oplysninger manuelt?

Den følelse kender vi kun alt for godt 😊

Det er netop derfor, at vi har udviklet Skatteguiden. En af funktionerne i Skatteguiden er ForskudsTrackeren – og den må du bare ikke gå glip af.

ForskudsTrackeren følger og analyserer dine skatteoplysninger løbende. Gennem ForskudsTrackeren kan du automatisk få opdateret din skat, når du har behov for det.

Du kan bare læne dig tilbage og nyde det. Vi sender dig en notifikation, hvis noget ikke stemmer, så du ikke selv behøver at holde øje.

Du har sænket din risiko for skattesmæk, og der er nu styr på skatten for din personlige indkomst – så kan årsopgørelsen bare komme an 😉

Husk dine fradrag

Når du retter din forskudsopgørelse, giver det god mening at kigge på dine fradrag. Fradrag er en form for skatterabat, som du får for visse udgifter. Det kan fx være udgifter til renter, transport til og fra arbejde og serviceopgaver i hjemmet.

Med andre ord: Ved at indtaste dine fradrag korrekt får du flere penge mellem hænderne.

Men hvilke fradrag findes der, og hvilke er relevante for netop din økonomi?

 

Renteudgifter

Når du betaler af på lån, betaler du typisk også renter. Disse renter kan være fradragsberettigede.

Hvis du fx har taget et boliglån, så kan du få et forhøjet fradrag for de renter du betaler. Oftest vil SKAT automatisk indhente disse oplysninger for dig. Det gør de, når dine långivere indtaster dine lånoplysninger for dig.

Du kan læse mere om rentefradrag på SKATs hjemmeside.

 

Kørselsfradrag

Kørselsfradrag – undertiden kendt som befordringsfradrag – er et fradrag, som du kan få ved kørsel til og fra din arbejdsplads.

Du kan få kørselsfradrag, hvis du samlet set har over 24 km til og fra arbejde, og det gælder for alle typer arbejde, hvor du betaler AM-bidrag af lønnen.

Det er ikke et fradrag, som SKAT automatisk kan indhente for dig. Så her skal du altså selv på banen og taster dine kilometer og antal arbejdsdage i din forskudsopgørelse.

Hvis du ikke har indberettet dit kørselsfradrag, så kan du faktisk stadig gøre hele 3 år tilbage.

Hvis du bare har overset ét fradrag de seneste 3 år, så kan du faktisk stadig få pengene udbetalt. Det er superlet at tjekke om du har glemte fradrag i din Skatteguiden app med funktionen Glemte fradrag, og du kan endda få dem indberettet automatisk.

Du starter bare din gratis prøveperiode, tjekker om du har fradrag og alt efter din medlemspakke, så kan du få helt op til 100% rabat på indberetning gennem vores skatteteam. Du kan læse om medlemspakkerne her 😃

 

Servicefradrag

Servicefradraget dækker over arbejde i hjemmet – altså når du betaler andre for at komme og hjælpe til i hjemmet. Det kan fx være børnepasning, rengøring, havearbejde, vinduespudsning osv.

For at få servicefradraget er det et krav, at du har betalt for servicen elektronisk. Det vil sige kort, MobilePay eller lignende. Altså ingen kontanter, da din betaling skal kunne dokumenteres.

Du skal også gemme dokumentation for det udførte arbejde, så du kan bevise, at pengene netop er brugt på servicearbejde.

Det er også muligt at få servicefradrag for arbejde udført af privatpersoner. Det behøver derfor ikke være gennem en etableret virksomhed.

Privatpersonen skal blot udfylde en serviceerklæring, være fyldt 18 år og være fuldt skattepligtig i Danmark.

Læs eventuelt mere om servicefradraget på SKAT.dk.

 

Andre fradrag

Der findes mange forskellige fradrag, som eventuelt er relevante for din situation. Den nemmeste metode for dig at finde ud af, om du har glemte fradrag, er ved at hente vores app Skatteguiden.

I appen kan du bruge funktionen Glemte fradrag, der tager dig igennem en række spørgsmål. Afhængigt af dine svar vil appen vise dig om du har misset noget og hvad du har misset helt op til 3 år tilbage.

Hvornår skal jeg senest rette min forskudsopgørelse?

Hvert år i november måned åbner SKAT for din forskudsopgørelse for det næste år.

Det vil sige, at din forskudsopgørelse for 2024 har været åben siden november 2023 – og at din forskudsopgørelse for næste år (2025) kommer i november 2024.

Din forskudsopgørelse kan rettes og ændres helt frem til 31. december i det aktuelle år. Det betyder, at du senest kan rette din forskudsopgørelse for 2024 i december måned i år.

Jeg anbefaler at gøre det senest den 15. december, hvis din løn er bagudbetalt. Hvis du er forudlønnet, bør du nok helst gøre det senest den 15. november.

 

Har du brug for mere viden?

Herunder kan du få svar på de mest hyppige spørgsmål, omhandlende forskudsopgørelsen.
Dit afsnit går her

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Hvad er formålet med min forskudsopgørelse?

Formålet med din forskudsopgørelse er, at sørge for at du betaler den rette skat igennem året.

Og ja, det kan virkelig være et rod at finde rundt i, og vi er bestemt ikke uenige.

Din forskudsopgørelse hjælper dig med at få et klart billede af:

  • Det, du tjener
  • Det, du skal betale i skat
  • Dit månedlige fradrag

Dit månedlige fradrag er det beløb, du kan modtage til dig selv skattefrit, når du får løn.

Det eneste, du faktisk skal betale skat af, er resten af din løn, efter dit månedlige fradrag er trukket fra.

Jo højere et månedligt fradrag, jo mindre skat betaler du.

Det er naturligvis forskelligt fra person til person, hvor højt et fradrag man reelt set har ret til.

Hovedkort og bikort: Hvad er forskellen?

Forskellen på dit hovedkort og bikort er, hvordan og hvor meget du bliver trukket i skat.

Har du mere end en indtægt, så er dette relevant for dig:

Det er nemlig utrolig vigtigt, at du ikke har placeret hovedkortet på alle dine indtægter, men kun på én.

Udover den indkomst du placerer dit hovedkort på, så skal du betale fuld skat af dine andre indtægter - dette er altså dit bikort.

Kommer du til at benytte dig af dit hovedkort på flere indtægter, kan du risikere at betale for lidt i skat – og det kan resultere i et skattesmæk.

Hovedkortet

  • Bruges til din primære indkomst (hovedløn)
  • Anvender dit personfradrag (månedlige fradrag)
  • Du betaler ikke fuld skat af din indkomst, såfremt du anvender hovedkortet
  • Skal kun anvendes på én indtægtskilde/løn

Bikortet

 

  • Bruges til sekundær løn, det vil sige alle andre indkomster end din hovedløn
  • Trækker fuld skat af alle andre indkomster, bortset fra den, hvor hovedkortet er påsat. Du har derfor ikke noget fradrag at gøre godt af.

Hvad sker der, hvis jeg har betalt for meget i skat?

Hvis du har betalt for meget i skat, kommer pengene retur, når din årsopgørelse bliver gjort op 😃

SKAT vil beregne, om du har indbetalt for meget i skat i løbet af året. Hvis det viser sig, at du har betalt for meget, får du det overskydende beløb tilbagebetalt direkte til din konto i løbet af april. De penge kunne have været på din konto i løbet af året, hvis din forskudsopgørelse var korrekt.

Derfor er det vigtigt at huske at tjekke din forskudsopgørelse løbende for at undgå at betale for meget eller for lidt i skat 🤗

Hvordan får jeg flere penge retur?

Hvis du gerne vil have flere penge retur, når din årsopgørelse udkommer, så er der 2 ting du skal være opmærksom på.

1. Sørg for, at du husker alle dine fradrag. Med vores funktion, Glemte Fradrag, kan du tjekke fradrag for tidligere år og tjekke, om du skulle have glemt noget. Vores brugere og medlemmer finder i gennemsnit fradrag for 3.121 kr. gennem funktionen.

2. Sørg for din forskudsopgørelse står korrekt med løn, bonusser, andre indtægtskilder m.m.

Når vi retter for vores medlemmer, så sørger vi for at sætte forskudsopgørelsen en smule til den positive side, så de sænker risikoen for skattesmæk, men samtidig får så meget udbetalt som muligt.

Hvis du selv vil sætte din forskudsopgørelse til den positive side, så skal du dog være opmærksom på at mange sætter den forkert fordi de antager at de bare kan sætte lønnen højere - men det kan overraskende nok give skattesmæk. Det kan du læse mere om i dette indlæg.

Pin It on Pinterest