Jeg håber, at du kan bruge blogindlægget

Med app’en fra Skatteguiden kan du let få styr på din skat. Vi tilbyder endda 30 dage gratis prøve. Læs om pakkerne her

Året lakker mod enden, og om lidt er det sidste chance for at ændre i din skat. Lige nu betaler knap 7 ud af 10 danskere en forkert skat.

Om lidt slutter 2023, og det betyder, at forskudsopgørelsen for 2023 lukkes. Danskernes betalte skat bliver talt sammen og den endelige skattedom falder til marts, når årsopgørelsen udkommer.  

Skatteguidens analyser estimerer, at hele 69% af danskerne ikke har indberettet korrekt på forskudsopgørelsen. Derudover, har cirka 1 ud af 3 danskere en afvigelse på mere end 20% på sin forskudsopgørelse sammenlignet med deres reelle indtjening for året. Disse tal indikerer, at rigtig mange enten har betalt for meget skat i løbet af året eller ender med et skattesmæk til marts. Analyserne viser også, at personlig indkomst sammen med renteudgifter udgør den største årsag til skattesmæk. 

Men er det allerede for sent, eller kan man stadig nå at forbedre sit resultat? 

Ifølge Kristoffer S. Olesen, som er skatteekspert hos Skatteguiden, så er der et par ting, som man stadig kan nå at ændre for at sænke risikoen for skattesmæk: 

”Du har stadig mulighed for få rettet op på din skattebalance inden året lukker, hvis du får justeret inden sidste lønkørsel, som for de fleste ligger inden juleferien. Hvis du har betalt for meget i løbet af den første periode af året, kan du i langt de fleste tilfælde få nogle ekstra penge udbetalt for december. Omvendt kan du også nå at få betalt den manglende skat og derved spare unødige renteudgifter på en potentiel restskat, hvis du får betalt senest den 31. december 2023,” fortæller han. 

Fem råd til styr på din skat

Når du skal tjekke din forskudsopgørelse igennem, så nævner Kristoffer S. Olesen disse punkter som værende meget vigtige: 

1. Tjek din lønindkomst – stemmer den overens med, hvad du nogenlunde kommer til at tjene for hele året?

Hvis du har tjent mindre end omkring kr. 430.000 i lønindkomst, så vil det være en tommelfingerregel, at din forventede lønindkomst skal være sat en smule lavere end din faktiske indkomst. F.eks. hvis du forventer at tjene kr. 250.000, så sæt den måske hellere til kr. 245.000 i felt 201. Hvis du tjener mere end de kr. 430.000 for året, så sæt hellere den forventede lønindkomst en smule over.  

2. Tjek dine andre indtægter, hvis du har det – stemme disse overens?

For andre typer af indtægt, såsom f.eks. honorar, offentlige ydelser (som f.eks. SU, dagpenge og kontanthjælp) og pensioner, vil vores anbefaling være at sætte sin forventede indkomst lidt højere, end hvad man faktisk forventer. 

3. Tjek din indkomst fra tidligere år i rubrik 347 

Her skal du huske at få det inkluderet i samme felt på din forskudsopgørelse. Der er tale om arbejdsgiverbetalte goder, hvor man skal beskattes af værdien af godet. Det kan være, at ens arbejdsgiver har betalt for indskud på en aldersopsparing (ikke fradragsberettiget pensionsordning) eller gruppelivs- og sundhedsforsikringer. Mange glemmer at inkludere dette felt, hvorfor de risikerer et skattesmæk. 

4. Husk at registrere din bolig – Er den inkluderet på din forskudsopgørelse 2023?

Det er især vigtigt for folk, der har købt eller solgt en bolig i løbet af det sidste kvartal af 2022 (okt-dec 2022) til og med hele 2023. Hvis man glemmer det, så kan det give en kedelig overraskelse på ens årsopgørelse i form af et skattesmæk, da man ikke har betalt ens ejendomsværdiskat løbende. 

5. Tjek dine renteudgifter – står de korrekt? 

De tre første kvartaler (jan-sep 2023) er nu gået, og man kan derfor have et nogenlunde billede af, hvad man kommer tilbage at betale i renteudgifter for hele 2023. Det er især vigtigt, hvis man har justeret sit lån, og man betaler færre renteudgifter for året, end den forventning man har inkluderet i felterne 481 og 483. Hvis ens renteudgifter er sat for højt, så risikerer man et skattesmæk.

Få hjælp

Du kan tjekke dine fradrag med Glemte Fradrag i din app. Du kan også få styr på din skat gennem hele året med ForskudsTrackeren.

 

Pin It on Pinterest