Jeg håber, at du kan bruge blogindlægget

Med app’en fra Skatteguiden kan du let få styr på din skat. Vi tilbyder endda 30 dage gratis prøve. Læs om pakkerne her

Mange danskere er usikre på, hvordan de skal ændre deres forskudsopgørelse, og frygter at gøre noget forkert.

Og der er god grund til at være ekstra opmærksom, for det er ikke helt let 😅

Betaler du for lidt i skat, risikerer du en regning når din årsopgørelse udkommer.

Betaler du omvendt for meget, så går du glip af flere penge mellem hænderne. Det er virkelig frustrerende, svært og samtidig meget let at lave fejl.

Men bare rolig, i det her indlæg kan du læse hvordan du ændrer i din forskudsopgørelse korrekt og sænker risikoen for både skattesmæk og at betale for meget i skat.

Hvorfor skal man ændre sin forskudsopgørelse?

Du skal ændre din forskudsopgørelse, hvis du gerne vil sikre dig at betale korrekt skat og sænke din risiko for skattesmæk.

Din forskudsopgørelse er vigtig, fordi den påvirker, hvor meget skat du betaler hver måned gennem året. Når du ændrer din forskudsopgørelse løbende, så er du mere sikker på, at den skat du betaler, faktisk er korrekt.

Du kan endda nå dertil, hvor det bliver helt spændende 😃

Ja, det lyder næsten utænkeligt, men hver gang du opdaterer din forskudsopgørelse, så kan du se om dit månedlige fradrag stiger eller falder.

Hvis det stiger, så får du flere penge udbetalt allerede fra næste lønseddel. Og hvis det falder, så kan du være tryg i, at du nok lige har sænket din risiko for skattesmæk.

Vil du gerne være helt sikker på, at din forskudsopgørelse bliver rettet korrekt? Så husk at du kan prøve 30 dage gratis som medlem af Skatteguiden. Her kan du følge din skat, se om du er i plus eller minus og vi kan endda rette til for dig, hver gang du ønsker det! 🙌

Hvornår skal jeg ændre min forskudsopgørelse?

Det er vigtigt at ændre din forskudsopgørelse, når der sker ændringer i din økonomi eller livssituation. Her er nogle typiske situationer, hvor du bør justere din forskudsopgørelse for at betale korrekt skat:

  • Når din indkomst ændrer sig: Hvis du får en lønforhøjelse, skifter job og får anden løn eller begynder at arbejde færre timer
  • Ændringer i civilstatus: Hvis du bliver gift eller skilt
  • Ændringer i boligforhold: Har du købt eller solgt en bolig? Dette kan have betydning for dine renteudgifter og dermed hvor meget skat du skal betale
  • Du modtager andre indtægter: Indtægter fra udlejning, investeringer, bonusser eller andre jobs skal medtages i din forskudsopgørelse, så du betaler nok skat af det
  • Ved ændringer i fradrag: Hvis dine fradrag ændrer sig, f.eks. renteudgifter eller kørselsfradrag, skal dette også opdateres i din forskudsopgørelse

Disse scenarier er de vigtigste at huske – og det er også her der oftest sker fejl. Du kan holde dig opdateret på SKATs hjemmeside eller også kan du bruge appen og tilmelde dig vores mails – så informerer vi dig løbende 😊

Hvordan ændrer jeg min forskudsopgørelse?

Du kan ændre din forskudsopgørelse via forskellige platforme og hjemmesider, men som hovedregel har du altid adgang til din forskudsopgørelse på SKATs hjemmeside. 

Alternativt kan du som medlem af Skatteguiden få den rettet med få klik (for en ret lav pris), og hvis din økonomi er meget besværlig (som ved eksempelvis virksomhedsforhold), så anbefaler vi at du finder en revisor 😊

Hvis du selv vil lave dine ændringer, så kan du følge denne trin-for-trin guide:

1. Log ind på SKAT.dk med MitID

2. Find din forskudsopgørelse på forsiden

3. Opdater de relevante felter: Gå igennem og opdater de felter, der er relevante for dine ændringer. Det kan være din forventede løn, fradrag eller andre økonomiske oplysninger. Sørg for at dobbelttjekke dine indtastninger.

4. Gem ændringerne: Når du har opdateret alle nødvendige oplysninger, skal du huske at gemme ændringerne. Det sikrer, at dine nye oplysninger bliver registreret hos SKAT

5. Tjek din nye forskudsopgørelse: Efter at have gemt ændringerne, bør du tjekke din nye forskudsopgørelse for at sikre, at alt ser korrekt ud. Dette kan hjælpe dig med at undgå fejl og sikre, at du betaler den rette skat allerede fra næste løn

Brug for mere viden? Så kan du lige nu læse vores detaljeret guide til hvordan du retter din forskudsopgørelse.

Hvis du hellere vil gøre det på den lette måde, så bør du helt klart prøve vores Lønmodtager-pakke. Vi klarer resten for dig! 😃

Hvor lang tid har jeg til at ændre min forskudsopgørelse?

Du kan ændre din forskudsopgørelse løbende gennem hele året. Det betyder, at du altid har mulighed for at justere dine oplysninger, hver gang der er brug for det.

Nærmer du dig slut på året og vil du nå at ændre din forskudsopgørelse? Så bør du nok gøre det inden den 15. december for at sikre, at dine ændringer bliver taget med i din sidste løn for i år. Det fungerer, hvis du er bagudlønnet.

Omvendt hvis din løn er forudbetalt, skal du helst gøre det senest i slutningen af november, for at kunne få dine ændringer med i sidste omgang 😊

Foretager du ændringer tættere ved årets udgang, er der større chance for at din arbejdsgiver ikke kan nå at inkludere det i din sidste løn.

Hvis du eksempelvis opdager i november, at din indkomst ikke har stået korrekt, så bør du hurtigst muligt opdatere din forskudsopgørelse, for at sikre at få det med.

Vi anbefaler som sagt, at du opdaterer løbende, men også at du laver dit første tjek så tidligt som muligt på året.

Jo senere på året, jo færre måneder har du nemlig til at fordele den skat, du mangler at betale – altså et potentielt skattesmæk.

Hvis du eksempelvis har betalt 10.000 kr. for lidt i skat – og først retter forskudsopgørelsen til i november – så kommer du til at skulle betale hele beløbet i skat i december. Altså i værste fald vil du få et indbetalingskort for skatten du mangler at betale, hvis din sidste løn ikke vil dække det.

Hvis din forskudsopgørelse i stedet havde stået korrekt fra januar af, så havde du kunne dele omkostningen ud på 12 måneder. Det er nok en lidt mere overkommelig måde at betale din skat på 😊

3 gode råd til at optimere din forskudsopgørelse

At holde styr på din forskudsopgørelse er vigtigt for både de penge, du får udbetalt hver måned og for det resultat, du ser på din årsopgørelse.

Her er tre enkle råd:

Råd 1: Tjek din forskudsopgørelse flere gange om året

Opdater din forskudsopgørelse, hver gang der sker ændringer i din økonomi, såsom lønforhøjelser eller ændringer i renteudgifter. Det hjælper dig med at betale den rigtige skat.

Råd 2: Brug hjælpeværktøjer

Hvis du synes, at det er noget af en omgang at skulle jonglere med, så kan du helt let gøre brug af Skatteguidens funktion, Indkomstoverblikket, som er en gratis service hvor du kan holde overblik over alt det, du tjener i løbet af året.

Råd 3: Få hjælp fra en skatterådgiver

Er du stadig i tvivl? Så vil jeg anbefale dig at gøre brug af den gratis prøveperiode, fordi der får du adgang til vores skatteteam. Skatteteamet kan både rette din forskudsopgørelse for dig så snart du ønsker det, men de kan også give dig gode råd og hjælpe dig med dine spørgsmål 😊 

    De vigtigste pointer

    For at sikre, at du betaler korrekt skat og sænker risikoen for restskat, er det vigtigt at holde din forskudsopgørelse opdateret.

    Du bør ændre den, når der sker ændringer i din økonomi eller livssituation, som f.eks.:

    • Hver gang din løn ændres
    • Du bliver gift eller skilt
    • Du sælger eller køber en bolig
    • Dine fradrag ændrer sig, f.eks. har du fået et nyt job tættere på din bopæl, og har derfor ikke længere ret til kørselsfradrag
    • Du får andre indtægter, såsom en bonus eller en ydelse (f.eks. dagpenge)

    Du kan nemt opdatere din forskudsopgørelse på SKAT.dk ved at følge ovenstående trin-for-trin guide. Husk at tjekke og opdatere din forskudsopgørelse regelmæssigt for at undgå overraskelser til årsopgørelsen.

    Brug hjælpeværktøjer, som Skatteguidens funktioner, eller søg hjælp fra en skatterådgiver for at gøre processen lettere.

    Jeg håber, at dette indlæg var til hjælp.

    Hav en god dag 😊

     

    Har du brug for mere viden?

    Herunder kan du få svar på de mest hyppige spørgsmål, omhandlende forskudsopgørelsen.

    Dit afsnit går her

    Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

    Hvad er formålet med min forskudsopgørelse?

    Formålet med din forskudsopgørelse er, at sørge for at du betaler den rette skat igennem året.

    Og ja, det kan virkelig være et rod at finde rundt i, og vi er bestemt ikke uenige.

    Din forskudsopgørelse hjælper dig med at få et klart billede af:

    • Det, du tjener
    • Det, du skal betale i skat
    • Dit månedlige fradrag

    Dit månedlige fradrag er det beløb, du kan modtage til dig selv skattefrit, når du får løn.

    Det eneste, du faktisk skal betale skat af, er resten af din løn, efter dit månedlige fradrag er trukket fra.

    Jo højere et månedligt fradrag, jo mindre skat betaler du.

    Det er naturligvis forskelligt fra person til person, hvor højt et fradrag man reelt set har ret til.

    Hovedkort og bikort: Hvad er forskellen?

    Forskellen på dit hovedkort og bikort er, hvordan og hvor meget du bliver trukket i skat.

    Har du mere end en indtægt, så er dette relevant for dig:

    Det er nemlig utrolig vigtigt, at du ikke har placeret hovedkortet på alle dine indtægter, men kun på én.

    Udover den indkomst du placerer dit hovedkort på, så skal du betale fuld skat af dine andre indtægter - dette er altså dit bikort.

    Kommer du til at benytte dig af dit hovedkort på flere indtægter, kan du risikere at betale for lidt i skat – og det kan resultere i et skattesmæk.

    Hovedkortet

    • Bruges til din primære indkomst (hovedløn)
    • Anvender dit personfradrag (månedlige fradrag)
    • Du betaler ikke fuld skat af din indkomst, såfremt du anvender hovedkortet
    • Skal kun anvendes på én indtægtskilde/løn

    Bikortet

     

    • Bruges til sekundær løn, det vil sige alle andre indkomster end din hovedløn
    • Trækker fuld skat af alle andre indkomster, bortset fra den, hvor hovedkortet er påsat. Du har derfor ikke noget fradrag at gøre godt af.

    Hvad sker der, hvis jeg har betalt for meget i skat?

    Hvis du har betalt for meget i skat, kommer pengene retur, når din årsopgørelse bliver gjort op 😃

    SKAT vil beregne, om du har indbetalt for meget i skat i løbet af året. Hvis det viser sig, at du har betalt for meget, får du det overskydende beløb tilbagebetalt direkte til din konto i løbet af april. De penge kunne have været på din konto i løbet af året, hvis din forskudsopgørelse var korrekt.

    Derfor er det vigtigt at huske at tjekke din forskudsopgørelse løbende for at undgå at betale for meget eller for lidt i skat 🤗

    Hvordan får jeg flere penge retur?

    Hvis du gerne vil have flere penge retur, når din årsopgørelse udkommer, så er der 2 ting du skal være opmærksom på.

    1. Sørg for, at du husker alle dine fradrag. Med vores funktion, Glemte Fradrag, kan du tjekke fradrag for tidligere år og tjekke, om du skulle have glemt noget. Vores brugere og medlemmer finder i gennemsnit fradrag for 3.121 kr. gennem funktionen.

    2. Sørg for din forskudsopgørelse står korrekt med løn, bonusser, andre indtægtskilder m.m.

    Når vi retter for vores medlemmer, så sørger vi for at sætte forskudsopgørelsen en smule til den positive side, så de sænker risikoen for skattesmæk, men samtidig får så meget udbetalt som muligt.

    Hvis du selv vil sætte din forskudsopgørelse til den positive side, så skal du dog være opmærksom på at mange sætter den forkert fordi de antager at de bare kan sætte lønnen højere - men det kan overraskende nok give skattesmæk. Det kan du læse mere om i dette indlæg.

    Pin It on Pinterest