Servicefradraget i 2024 – Har du overset penge?

af | okt 9, 2024 | Fradrag, Skatteråd

Servicefradraget er næsten fordoblet fra 2023 til 2024, så hvis du betaler dig fra eksempelvis rengøring, havearbejde og børnepasning, så er der altså en del at hente.

Faktisk indberetter Skatteguidens skatteteam I gennemsnit fradrag for 3.121 kr. per indberetning 🤩

Der er dog nogle ting du skal være opmærksomme på for at indberette korrekt. I denne guide viser vi dig, hvordan du får det fradrag, du er berettiget til, og hvordan du indberetter, så det står korrekt.

I denne artikel kan du lære:

  1. Hvad er servicefradrag, og hvilke ydelser kan jeg få servicefradrag for?
  2. Hvilke ydelser kan jeg få servicefradrag for?
  3. Hvilke ydelser kan jeg ikke få servicefradrag for?
  4. Kan jeg få servicefradrag, hvis jeg hyrer en privatperson?
  5. Sådan indberetter du dit servicefradrag
  6. Typiske fejl du bør undgå
  7. Har du glemt et fradrag i tidligere år?
  8. De vigtigste pointer


1. Hvad er servicefradrag?

Servicefradraget giver dig mulighed for at få penge tilbage i skat for din arbejdsløn til visse serviceydelser, som du betaler dig fra i eller omkring din bolig. Servicefradraget kan du få, uanset om du ejer, lejer eller bor i en andelsbolig.

Servicefradraget er hævet til 11.900 kr. pr. person i 2024 og det var kun 6.600 kr. pr. person i 2023. Du skal altså nu bruge mange penge for at udnytte det fuldt ud, men hverdagen kan være travl og det kan for mange give mening at betale sig fra at få passet børn, klippet græs, gjort rent eller pudset vinduer.

Hvis du i din familie har betalt 20.000 kr. på serviceydelser, kan I spare ca. 5.200 kr. i skat, hvis I husker at få det indberettet i jeres skat. Du får nemlig 26 procent af fradraget tilbage i skat i kroner og øre.

Hvis du har fælles økonomi med din ægtefælle eller samlevende, kan I dele fradraget, uanset hvem der har betalt udgifterne. I kan skatteoptimere ved at vælge, at den af jer med den højeste lønindkomst, får det fulde fradrag 🙌

Uanset hvordan I gør det, vil fradragets størrelse være det samme.


2. Hvilke ydelser kan jeg få servicefradrag for?

Der er mange forskellige arbejdsopgaver, du kan få servicefradrag for. Det gælder typisk arbejde, der bliver lavet i eller omkring din bolig eller din fritidsbolig.

I 2024 er servicefradraget blevet hævet til 11.900 kr. pr. person, hvilket giver dig en god mulighed for at spare penge, hvis du husker at indberette det korrekt.

Det kan være opgaver som:

  • Vinduespudsning
  • Børnepasning, inkl. aflevering og afhentning af børn til og fra daginstitution, skole, fritidsklub og fritidsaktiviteter
  • Almindelig rengøring, såsom vask og aftørring af flader i boligen, rengøring af badeværelser, støvsugning, gulvvask, strygning af tøj, opvask, tøjvask samt rensning af tæpper og gardiner
  • Almindeligt havearbejde, inkl. græsslåning, hækklipning, lugning og ukrudtsbekæmpelse, beskæring af buske og træer, snerydning og fliserensning i indkørsler og terrasser


3. Hvilke ydelser kan jeg ikke få servicefradrag for?

Selvom servicefradraget dækker mange ydelser, er der også nogle, du ikke kan få fradrag for. Du kan f.eks. ikke få fradrag for udgifter, du har betalt kontant – det skal ske elektronisk via netbank eller MobilePay.

Du kan heller ikke få fradrag for ydelser som:

  • Rensning af tag eller tagrender.
  • Fjernelse af væltede træer i din have.
  • Arbejde udført af en au pair, der bor i din bolig.
  • Services på din fritidsbolig, hvis den har været udlejet i en del af året.


4. Kan jeg få servicefradrag, hvis jeg hyrer en privatperson?

Hvis du hyrer en privatperson til at udføre arbejdet, kan du stadig få servicefradrag, men det kræver, at personen udfylder en såkaldt serviceerklæring. Personen skal være fyldt 18 år ved udgangen af det år, hvor arbejdet udføres, for at du kan få fradraget. En serviceerklæring er et dokument, som dokumenterer det udførte arbejde, og den skal indsendes til SKAT.


5. Sådan indberetter du dit servicefradrag

Når du har fået lavet en arbejdsopgave, der giver servicefradrag, er næste skridt at indberette det korrekt. Heldigvis er det ret simpelt 😉

Sådan gør du på din årsopgørelse

  1. Gå til Borger | skat.dk
  2. Log på med dit MitID
  3. Find “Ret årsopgørelse/oplysningsskemaet” på forsiden
  4. Find rubrik 461 (servicefradrag), og klik på lommeregner-ikonet
  5. Find ”Tilføj servicefradrag”, hvor du besvarer spørgsmål. Du skal have CPR-, CVR-/SE- eler VAT-nummer klar. Indtast også her det beløb, du har betalt for serviceudgifterne. Husk, at du kun kan få fradrag for arbejdsløn – ikke materialer som rengøringsmidler eller haveredskaber
  6. Gem dine ændringer og tjek, at beløbet er registreret korrekt

Følg trinene så du kan sikre, at du får det fradrag, du har ret til, og undgår at betale for meget i skat 😃

Hvis du også ønsker at få fradragene med på din forskudsopgørelse, og dermed ramme et mere præcist estimat af din skat, så kan du også gøre det. Får du ikke dette gjort, kan fradraget tilføjes på din årsopgørelse, når du får den enten af os i starten af februar (hvis du er bruger af vores app) eller hos SKTST midt marts. Dette vil så nedbringe din faktiske skat til den tid. Du kan hoppe til dette blogindlæg og få al den hjælp til forskudsopgørelsen, som du har brug for!


6. Typiske fejl du bør undgå

Når du indberetter dit servicefradrag, er der nogle fejl, du bør være opmærksom såsom hvis du:

  • Glemmer at indberette fradraget på årsopgørelsen
  • Indberetter fradrag, du ikke er berettiget til (f.eks. udgifter betalt kontant)
  • Indberetter forkerte beløb eller glemmer at tilføje alle betalte fakturaer inden 28. februar året efter


7. Har du glemt et fradrag i tidligere år?

Hvis du har glemt at indberette et servicefradrag for tidligere år, kan du stadig nå det! Du kan indberette for op til tre år tilbage ved at følge samme proces som beskrevet ovenfor. Så det er aldrig for sent at få det, du er berettiget til.

Du kan også få hjælp gennem vores produkt “Glemte Fradrag” i appen. Her kan du se om du har oversete fradrag, og som medlem får du endda rabat på indberetning.

Du kan læse mere om Glemte Fradrag i et andet blogindlæg, hvis du er blevet nysgerrig!


8. De vigtigste pointer

Servicefradraget er en nem måde at få penge tilbage på i skat for serviceydelser udført i hjemmet. Sørg for at holde styr på, hvilke ydelser du kan få fradrag for, og indberet dem korrekt. Ved at bruge servicefradraget fuldt ud kan du potentielt spare mange penge hvert år 😍

 

Opsummering

Servicefradraget er næsten fordoblet fra 2023 til 2024, hvilket betyder, at du kan spare endnu mere på skatten, hvis du benytter dig af fradraget korrekt. Hold styr på ydelserne, og indberet dem elektronisk til SKAT for at få mest muligt ud af det. Det er en nem måde at betale mindre i skat og få penge tilbage.

Vil du have endnu bedre styr på din skat? Med vores app kan vi tjekke og rette din skat for dig hver måned, så du ikke skal bekymre dig. Prøv vores gratis prøveperiode, og få et skatteteam i ryggen i dag. Efter prøveperioden koster det kun 29 kr./måned – hvad der svarer til en kop kaffe ☕️.

Om Skatteguiden

Født i en kælder – opvokset på skatteparagraffer, kode og datasikkerhed. I dag er Skatteguiden en højteknologisk virksomhed med ét enkelt formål – at gøre personlig skat og fradrag nemt for os alle.

Pin It on Pinterest