Jeg håber, at du kan bruge blogindlægget

Med app’en fra Skatteguiden kan du let få styr på din skat. Vi tilbyder endda 30 dage gratis prøve. Læs om pakkerne her

Forskudsopgørelsen er kilden til rigtig mange frustrationer. Hvor skal man starte? Hvordan gør man det korrekt? Og er det overhovedet vigtigt at ændre i den?

Bare lige for at understrege – det er faktisk virkelig vigtigt. En korrekt forskudsopgørelse afgør nemlig, om du betaler for lidt eller for meget i skat hver eneste måned hele året.

Er du eksempelvis en af dem der har fået smæk af skattefar og fået en restskat, så er det fordi, din forskudsopgørelse har stået forkert.

I dette blogindlæg guider jeg dig gennem, hvordan du nemt kan gennemgå og opdatere din forskudsopgørelse. Jeg deler mine bedste tips til, hvordan du indtaster dine oplysninger korrekt, og hvordan du løbende kan justere, så din skat passer, hvis dine skatteforhold skulle ændre sig.

Læs videre og få ro i maven, vel vidende at der kommer styr på din skat.

Og hvis du ikke lige kan overskue det, så kan du også bare starte en gratis prøveperiode og prøve en verden som medlem af Skatteguiden – her kan du let se, om du betaler for meget eller for lidt, og vi kan endda rette din forskudsopgørelse, så den står korrekt 😀

 

Her kan du se, hvad indlægget indeholder:

Hvad er en forskudsopgørelse?

Din forskudsopgørelse afgør, om du betaler nok i skat hver måned. Derfor er den super vigtig.

Helt simpelt, så er det dit værktøj til at fortælle SKAT, hvilken skat du skal betale for året.

Den indeholder følgende af dine oplysninger:

  • Hvor meget du forventer at tjene

  • Hvilke fradrag, der indgår i din skatteberegning

  • Hvor meget skat, du skal betale i løbet af året

SKAT beregner dit månedlige fradrag og din trækprocent ud fra disse informationer, så du ved, hvor meget skat du skal betale af din løn.

Er du nysgerrig på, hvordan din forskudsopgørelse ser ud? Så kan du altid se den på SKAT.dk. Du kan også se den direkte i din Skatteguiden app – der har vi altid den nyeste version af din forskudsopgørelse.

Hvad får jeg ud af en korrekt forskudsopgørelse?

Din forskudsopgørelse er dit helt eget værktøj til at betale den korrekte skat. Hvis du har styr på din forskudsopgørelse, så har du i bund og grund styr på din skat.

Nemt, ikke? 😉

Spøg til side, men pointen er, at den er ret vigtig. Hvis ikke du har styr på din forskudsopgørelse, så ender du med at betale den forkerte skat – og det kan føre til to konsekvenser:

1. Du ender med at betale for meget i skat: Det kan eks. være, at du ikke har indberettet dine renter fra et banklån. Disse overføres automatisk, når årsopgørelsen udkommer, og dette betyder, at du har betalt for meget i skat i løbet af året.

2. Du risikerer at betale for lidt i skat: Det kan f.eks. være, at du har glemt at inkludere noget indkomst i løbet af året, og så ender du muligvis med en restskat. Der findes ikke noget værre end at komme ind og se røde tal på din årsopgørelse

Du kan følge nedenstående guide, så du helt selv kan fikse din forskudsopgørelse.

Sådan får du styr på din forskudsopgørelse med 5 enkle trin

Trin 1: Log ind
Først skal du logge ind på SKAT.dk med dit MitID eller TastSelv-kode. Når du er logget ind, skal du finde sektionen “Forskudsopgørelse”.

Trin 2: Indtast dine ændringer
Indtast nu de tal, du ønsker at opdatere, såsom:

  • Nye ændringer i løn eller anden indkomst

  • Dine udgifter, som du kan få fradrag for (f.eks. rente- eller kørselsfradrag)

Hvis du indtaster dine fradrag nu, får du glæde af dem hver måned gennem hele året.

Alternativt kan du vente og indtaste dem på din årsopgørelse, for at kunne opnå en overskydende skat.

Modtager du penge fra andet end løn? Det skal du også lige huske at skrive ind, så du kan betale skat af det inden årets udgang 😊

Det kunne f.eks. være SU, pension, dagpenge eller honorarindkomst.

Trin 3: Overfør dine ændringer
Nu har du sat dine nye tal ind, og du tror nok, at du bare skal rulle nederst på siden og trykke på “Godkend” – men det må du lige vente med for en stund.

Når jeg er i kontakt med vores medlemmer, som ønsker rådgivning til selv at rette deres forskudsopgørelse, overser de ofte denne særlige detalje…

…og du må helst ikke gøre det samme 😬

Inden du klikker dig videre, skal du lige finde fanen længere nede på siden, som hedder “Indkomst og betalt skat indtil ændring”.

Når du udfolder fanen, skal du blot trykke på en af lommeregner-ikonerne.

Når du trykker på en af lommeregnerne, overfører du automatisk den skat og løn, du indtil videre har betalt og fået. Den afgør, hvor højt et fradrag du får.

Når du har trykket på et af lommeregner-ikonerne, så kan du endelig rulle nederst på siden og klikke på “Overfør”.

Trin 4: Dobbelttjek tallene
Gennemgå din nye forskudsopgørelse grundigt. Tjek, om alt ser korrekt ud, inden dit nye skattekort træder i kraft.

Hvis din løn ændrer sig senere på året, kan du altid rette det igen.

Trin 5: Bekræft din nye forskudsopgørelse
Når du er tilfreds, skal du trykke på “Godkend”. Herefter vil Skattestyrelsen modtage dine ændringer, og de vil træde i kraft.

Sådan! Nu er du færdig 🥳

Du kan se din nye forskudsopgørelse på startsiden af fanen “Forskudsopgørelse” eller i Skatteguiden-appen.

Magter du ikke hele denne proces? Så kan du bare lægge din forskudsopgørelse og spørgsmål i hænderne på Skatteguiden. Det kræver bare en Lønmodtager-pakke, som du kan prøve gratis!  

Hvordan får jeg hjælp til min forskudsopgørelse?

Du kan få din forskudsopgørelse rettet på tre forskellige måder:

  • På egen hånd, efter bedste evne

  • Bruge en dyr revisor til det

  • Få Skatteguiden til at gøre det for dig – vi holder øje, og kan rette ubegrænset hele året. De første 30 dage er endda gratis (herefter kun 29 kr./md).

Det er helt op til dig, hvilken måde du vælger at bruge.

Ved at følge vores guide ovenfor eller bruge vores service, kan du får helt styr på din forskudsopgørelse 😉

Og findes der egentlig nogen bedre følelse end at kunne læne dig tilbage, når årsopgørelsen udkommer, vel vidende om at skattefar ikke kommer efter dig?

De største fejl, du muligvis begår

1. Du sætter din forventede løn for højt

Mange danskere har tendens til at tro, at de bare skal sætte deres indkomst på forskudsopgørelsen højere, end hvad de rent faktisk tjener. Det gør de i håb om at sikre sig, at få penge tilbage, når årsopgørelsen udkommer.

Har du også altid troet eller gjort det samme? Jamen, så har jeg en nyhed til dig.

Tjener du under 35.250 kr. om måneden? (pr. 2024)

Hvis du tjener under 35.250 kr./måned før skat, er det en god idé at sætte din indkomst lavere end det, du faktisk forventer at tjene.

Og bare rolig…

Dette kan hjælpe dig med at undgå restskat, fordi dit fradrag ellers vil blive sat for højt, hvis du sætter din indkomst højere end forventet.

Det er jo sådan, at jo højere dit fradrag er, jo mindre i skat betaler du. Jeg er enig i, at det lyder rart at have flere penge til gode, hver måned. Dog er der en grænse for, hvor højt et fradrag du rent faktisk kan få.

 

2. Du glemmer at betale skat af dine personalegoder

Rigtig mange arbejdsgivere tilbyder personalegoder til deres medarbejdere, så du må endelig ikke blive chokeret, hvis du er en af dem.

Personalegoder er ikke nødvendigvis i form af fri massage eller gratis madordning, som nok er noget af det første, du kan komme i tanke om, når ordet bliver nævnt.

Disse personalegoder kan primært bestå af sundhedsforsikringer eller aldersopsparinger. Du er nok ikke helt bekendt med, at du får disse personalegoder, men det er faktisk noget, som du stadig skal betale skat af, hvis du gør.

Din arbejdsgiver sørger som regel for at indberette dine personalegoder, men ikke at de kommer med på din forskudsopgørelse. Det skal du altså selv gøre. Gør du ikke det, vil din forskudsopgørelse altså stå forkert.

Mange danskere er slet ikke indforstået med det, og netop dét kan være kilden til et skattesmæk.

 

3. Du indtaster dine fradrag forkert

Ja, så har vi de gode gamle fradrag.

Forestil dig, at du betaler renter på et stort lån. Dine renteudgifter ligger på 30.000 kr., og du vil selvfølgelig gerne have fradrag for det, så du betaler mindre i skat, og har flere penge til rådighed til at kunne betale dine renter.

Hvis du i denne situation gerne vil undgå skattesmæk, er det vigtigt, at du ikke sætter dine fradrag højere på din forskudsopgørelse, end hvad de rent faktisk er.

Gode tips, hvis du vil betale korrekt skat

  • Opdatér løbende: Hold din forskudsopgørelse opdateret, især hvis din løn eller fradrag ændrer sig i løbet af året. Ellers risikerer du, at betale for meget eller for lidt i skat, og i værste fald kan du ende i et skattesmæk, selvom du satte din forskudsopgørelse korrekt i starten af året.

 

  • Hold overblik: Skab overblik over det, du forventer at tjene og det, du indtil videre har tjent. Du kan udnytte vores gratis funktion, Indkomstoverblikket, som hjælper dig med netop dette.

Kan jeg få opdateret min forskudsopgørelse af Skatteguiden?

Du kan altid få opdateret din forskudsopgørelse af Skatteguiden, med et Lønmodtager- eller LønmodtagerPlus-medlemskab.

Som medlem kan du få opdateret din skat korrekt hele året.

Vores skatteeksperter står altid klar til at hjælpe dig med din skat, så snart du ønsker det. Du kan med få klik få rettet din forskudsopgørelse så den står korrekt. Du får endda besked, hvis noget står forkert 😀

Det lyder måske for godt til at være sandt, men den er faktisk god nok. Tjek det ud i dag!

Har du brug for mere viden?

Herunder kan du få svar på de mest hyppige spørgsmål, omhandlende forskudsopgørelsen.

Dit afsnit går her

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Hvad er formålet med min forskudsopgørelse?

Formålet med din forskudsopgørelse er, at sørge for at du betaler den rette skat igennem året.

Og ja, det kan virkelig være et rod at finde rundt i, og vi er bestemt ikke uenige.

Din forskudsopgørelse hjælper dig med at få et klart billede af:

  • Det, du tjener
  • Det, du skal betale i skat
  • Dit månedlige fradrag

Dit månedlige fradrag er det beløb, du kan modtage til dig selv skattefrit, når du får løn.

Det eneste, du faktisk skal betale skat af, er resten af din løn, efter dit månedlige fradrag er trukket fra.

Jo højere et månedligt fradrag, jo mindre skat betaler du.

Det er naturligvis forskelligt fra person til person, hvor højt et fradrag man reelt set har ret til.

Hovedkort og bikort: Hvad er forskellen?

Forskellen på dit hovedkort og bikort er, hvordan og hvor meget du bliver trukket i skat.

Har du mere end en indtægt, så er dette relevant for dig:

Det er nemlig utrolig vigtigt, at du ikke har placeret hovedkortet på alle dine indtægter, men kun på én.

Udover den indkomst du placerer dit hovedkort på, så skal du betale fuld skat af dine andre indtægter - dette er altså dit bikort.

Kommer du til at benytte dig af dit hovedkort på flere indtægter, kan du risikere at betale for lidt i skat – og det kan resultere i et skattesmæk.

Hovedkortet

  • Bruges til din primære indkomst (hovedløn)
  • Anvender dit personfradrag (månedlige fradrag)
  • Du betaler ikke fuld skat af din indkomst, såfremt du anvender hovedkortet
  • Skal kun anvendes på én indtægtskilde/løn

Bikortet

 

  • Bruges til sekundær løn, det vil sige alle andre indkomster end din hovedløn
  • Trækker fuld skat af alle andre indkomster, bortset fra den, hvor hovedkortet er påsat. Du har derfor ikke noget fradrag at gøre godt af.

Hvad sker der, hvis jeg har betalt for meget i skat?

Hvis du har betalt for meget i skat, kommer pengene retur, når din årsopgørelse bliver gjort op 😃

SKAT vil beregne, om du har indbetalt for meget i skat i løbet af året. Hvis det viser sig, at du har betalt for meget, får du det overskydende beløb tilbagebetalt direkte til din konto i løbet af april. De penge kunne have været på din konto i løbet af året, hvis din forskudsopgørelse var korrekt.

Derfor er det vigtigt at huske at tjekke din forskudsopgørelse løbende for at undgå at betale for meget eller for lidt i skat 🤗

Hvordan får jeg flere penge retur?

Hvis du gerne vil have flere penge retur, når din årsopgørelse udkommer, så er der 2 ting du skal være opmærksom på.

1. Sørg for, at du husker alle dine fradrag. Med vores funktion, Glemte Fradrag, kan du tjekke fradrag for tidligere år og tjekke, om du skulle have glemt noget. Vores brugere og medlemmer finder i gennemsnit fradrag for 3.121 kr. gennem funktionen.

2. Sørg for din forskudsopgørelse står korrekt med løn, bonusser, andre indtægtskilder m.m.

Når vi retter for vores medlemmer, så sørger vi for at sætte forskudsopgørelsen en smule til den positive side, så de sænker risikoen for skattesmæk, men samtidig får så meget udbetalt som muligt.

Hvis du selv vil sætte din forskudsopgørelse til den positive side, så skal du dog være opmærksom på at mange sætter den forkert fordi de antager at de bare kan sætte lønnen højere - men det kan overraskende nok give skattesmæk. Det kan du læse mere om i dette indlæg.

Pin It on Pinterest